Jelentések a Földről



A Föld napján ezúttal föld kapcsán idézek ide néhány hírt /szemelvényt…

(Jellemző, hogy a magyar nyelvben a termőföldet és a Föld bolygót ugyanazon szóval jelöljük, és hogy az angolban a termőföldet is jelentő „dirt” szó, a koszt, piszkot, szennyet is jelenti!)

Erre a talajra épül az élelmiszaripar, amiről már a múltkor is megemlékeztem, de akiben a valóság meglátását akadályozza az a jószándékú elvárása, hogy a „városi élet” és a „modern” mégsem lehet ennyire ördögi, annak „az ébredést nem lehet megspórolni” gondolat jegyében javaslokm ezt az állati részletet a Samsara c. filmből:


Vagy egyéb forrásokat: több hosszú, tartalmas, tananyagként használható dokumentumfilm is van, amerikai is, európai is, stb., bőséges tanulságokkal, hogy ha meg akarjuk menteni a Földünket, akkor a földünket kell megmenteni.

A földünket, ami valami beteges köz(?)gazdaságtani ámokfutás során tőkebefektetésként van értelmezve, és amit az öngyarmatosításunk során a helyi közösségekkel szembenálló idegen érdek számára játszik át az állam. Erről szól Ángyán József jelentésének IV. része, amit ma adott közre. Részletes helyzetértékelés, egyéb vonatkozó anyagokkal együtt tanulmányozható, letölthető a http://www.kielegyenafold.hu/ oldalról.

A helyzet a felszín alatt sem jobb.

---
Amikor beírtam ezt az utolsó mondatot, ahogy a linkből látszik, a felszín alatti vizekre gondoltam, ill. a szabályozást a felszín alól mozgató rosszul értelmezett gazdasági érdekekre nyilván.
Ehhez képest a nap utolsó perceiben a Föld is jelent(kez)ett! - mármint helyi /tényleges idő szerint, minthogy a Föld szerint 00:40 körül van éj-fél. Két nyoma a neten: egy hírlapban, s a földrengés-intézetben. Itt Nagykörűben, a Tisza mellett, én csak amolyan nyújtózkodásnak éreztem, mint amikor ébred, s indulni készül az Ember... S ha már az ember nem ébred, hátha a FÖLD csak elindul végre...

1 megjegyzés: