Vidékfejlesztés - önfenntartás vagy öngyarmatosítás?


- avagy helyi érdek vagy idegen érdek?


Ezen a honlapon gyakran élek azzal, hogy kettős illusztrációt teszek egymás mellé. Íme most a vidékfejlesztés kapcsán jó és rossz példák.

Esettanulmány a mai magyarországi öngyarmatosító vidékfejlesztésről: http://www.sokszinuvidek.hu/eletmod/3291

Ez a program, az ún. rendszerváltás politikája az ország kirablásához, az anyagi mellett a szellemi és a lelki erőforrásainak kirablásához vezetett. Ez öngyarmatosítás – az önfenntartás, vagyis a fenntarthatóság ellenében.


és egy hivatalosan is pozitív helyről egy teljes esettanulmány: a rozsályi program, amit sokszor hivatkoztam már, de kell az erősítés a sok ellenfejlesztés ellenszelében.  
 



Az idei az ún. „választás” éve is. Mi értelemszerűen nem a pártpolitika szintjén mozgunk, ennek megfelelően ide kívánkozik a tanulság: a 25 év bizonyította, hogy nem lehet más a pártpolitika, a jobb és a bal, és az egyéb jelentésüket vesztett jelzők nem a választás lehetőségét írják le, hanem a lehetetlenségét, hiszen a kiépült demokráciában nem választható a helyi érdek képviselete, helyette az idegen érdek képviselőiből választhatunk a számunkra szimpatikus jelzők szerint.

 
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése