Hiány

Van itt egy kampányfilm – reklámozza, hogy nem jó ez a szakadék ember és Természet között. Azon a nyelven, ami nagyon megérinti a mai embert. A mai, tehát városi embert.
Ez az üzenet.
   (Nézd meg a filmet, másfél perc a fenti linken.)

De vajon mi megy át ebből? Az üzenetek értelmezése (dekódolása) nagyban függ a vevőtől – a hallgató néző előzetes neveltetésétől, a szocializációs és motivációs közegétől.
Vajon át tud-e jutni az üzenet a falon? A városfalon. A falon, ami olyan hatékonyan elválasztja az embert a Természettől. Ez a csomagolás persze jó. Valami biztos átmegy.
De tartok tőle, hogy a helyzetből adódóan kiszűrődik az üzenet jelentős része: a monitor azért mégiscsak kitakarja a valóságot. A modern városi rendszerből, modern városi eszközökkel nem lehet átjutni-átlátni a falon, ami a modern városi rendszer által, mintegy az eszközök működ(ösít)ésének melléktermékeként épült fel.  

Mert az üzenet nem érthető igazán a monitoron keresztül a neonfényes-gipszkartonos irodákból, akkor sem, ha az nem a Természetelfogyasztó Kft., hanem a Természetvédelmi Kht. irodája. Nyilván nem érthető a jogszabályok szolgálatában, de az impakt-faktor, a laboratórium, a projektelszámolás mellől sem; és nem a horgászbot vagy a vadászpuska mellől, nem jön át az idegenforgalom-ipar által kínált nyaralásokon, a természetvédelem kiépített szolgáltatásain keresztül, amik kényelmedet biztosítva biztonságosan biztosan megvédenek a Természettől. De még a 30 milliós traktor légkondicionált fülkéjéből sem lehet, és nem lehet a fényes városi reklámújságokba burkolt sáros vidéki nyomorból sem igazán értelmezni, hogy mit jelent az, hogy a Természetnek hiányzol. Nem a fogyasztópolgár hiányzik, nem a szakember, s nem a gépember, de nem hiányzik a forradalmár sem, még a hibahatáron belülragadt alternatív sem.

Hanem az Ember hiányzik.
Az Ember, aki kimozdul élőben a falon kívülre, esetleg épp az omladozó falakat mostmár tényleg elborító sok falra hányt borsó segítségével, és egyszercsak szemlÉLETET vált, és a sikerorientált, versenyképes, hamis modernitás helyett megtalálja végre az eredendő Természetét…
Akit nem a profit vezérel,
hanem a szeretet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése