Mit kell (másképp) tudni a klímaváltozásról


Tartottunk egy beszélgetést az év slágere kapcsán. Ill. kettőt is. Az első plakátja itt látható.
Érdekes tanulság, hogy a városi értelmiség átlagosan továbbra sem érti a probléma rendszerszerűségét.


Írtam egy 12 pontos összegzést, íme. (Itt letölthető pdf-ben.)

Mit kell (másképp) tudni a „klímaváltozás”-ról?

1.       Nem nincs, hanem van. Persze eddig is volt, de ez most más.

2.       Nem „globális felmelegedés”, hanem a szélsőségek növekedése.

3.      Nem „klímaváltozás”, hanem komplex környezeti összeomlás.

4.      Nem csak környezeti összeomlás, hanem gazdasági-társadalmi rendszereink összeomlása is.

5.      Nem környezet- és/v. természetvédelmi probléma, hanem értékrendi alapú gazdasági probléma, népjóléti és nemzetbiztonsági kérdés.

6.      Nem „majd” baj lesz, ha így haladunk tovább, hanem a baj elkezdődött.

7.      Nem a CO2 növekedése a baj, hanem az a rendszer, ami létrehozza a CO2 arányának növekedését – és a többi válságjelenséget.

8.      Nem a gázokon múlik, hanem a vizeken, tehát a felszínborításon, tehát a tájhasználaton, tehát az ember-Természet viszony értékrendi szintjén. A klímaszabályozás eszköze a víz. A vízszabályozás eszköze a tájhasználat.

9.      Nem lehet a bajt megoldani a tünetek /jelenségek kezelésével, hanem a teljes rendszer átlátásával és átalakításával, az értékrend – struktúra – működés szintjein.

10.   Nem számít kezelésnek a tünetekről való beszélgetés, akkor sem, ha az nemzetközi konferenciák sorozata, hanem a másképp gondolkodás és cselekvés (tájhasználat) járna gyógyulással.

11.     Nem igaz, hogy van megoldás a rendszeren belül, mert a baj rendszerszerű, hanem egy másik rendszer felépítése a megoldás. Rendszeren belül hamis helyzetértékelés van és tehetetlenség, rossz és félmegoldásokkal, aminek tünete a klímaszorongás.

12.    Nem igaz, hogy nincs megoldás, hanem van: a megoldás egy új rendszer. A katarzis (szembesülés) majd az értékrend (ªstruktúrákªműködés) visszatermészetesítése.

1 megjegyzés:

  1. Jól összefoglaltad, de ezt terjeszteni kellene és megértetni a világ vezetőivel, akik totálisan elzárkóznak ennek megértésétől, mert akkor megszűnik az élővilág teljes kirablása és ők csak ehhez értenek és nincs szándékukban változtatni, a számukra még jól jövedelmező helyzeten, a következményeit pedig nem akarják és nem is tudják átlátni! Ezért a rendszeren belül, vakon próbálkoznak rosszabbnál rosszabb megoldásokkal, amikkel nagyobb pusztítást végeznek, mint amennyi hasznot hajtanak és azt is ,,felélik" környezet romboló módon!

    VálaszTörlés